marți, 19 noiembrie 2013

Cum ne imbracam iarna pe bicicleta





         Am pedalat o vara intreaga in echipament cat mai respirabil, pantaloni scurti si un tricou lejer, dar ce ne facem cand vine frigul, ploaia si vantul? Stim cu totii ca batranii nostri , cand se intorceau seara , dupa servici, acuzau dureri de genunchi si maini inghetate atunci cand se deplasau pe bicicleta, mersul pe bicicleta este o activitate placuta si trebuie s-o pastram asa, fie ca practicam de placere sau ca este necesar, uneori indispensabil, sa nu uitam ca este un mijloc de transport economic si practic. Ca sa ne putem misca lejer, sa fie comod si ca aceasta placere sa nu devina un chin trebuie sa tinem cont de felul in care ne imbracam. Echipamentul adecvat este o parte din cuprinsul unei ture placute sau al unui antrenament bun in sezonul rece. De ce? Pentru ca frigul, ploaia si vantul sunt factori importanti pe timp de iarna care ne pot tine inchisi in casa. Impotriva acestor factori neplacuti avem nevoie de echipament termoizolant care sa ne pastreze temperatura, impermeabil ca sa mentina ploaia la distanta si sa lase corpul sa respire. Pe timp cald, folosim tricouri si echipament lejer, daca vara ne putem "multumi" cu echipament achizitionat de la un magazin de articole sportive si facem un compromis asupra calitatii, pentru iarna si vreme rece trebuie sa investim putin, calitatea si capacitatea acestuia de a ne feri de frig este indicata si de pret.


Echipamentul  pentru cap.
       
        Cel mai important, pentru ca in ultimele zile am vazut din ce in ce mai multi ciclisti, nu inlocuiti casca cu o caciula. Se stie ca o cazatura serioasa de pe bicicleta iarna este dureroasa, chiar si pe pamant, acesta este inghetat si la fel de dur ca asfaltul. Puteti folosi o cagula sau un fes de pus pe cap sub casca , acestea sunt confectionate din materiale precum Windstopper si Polartech, acestea iti feresc zona frontala de vant si impiedica frigul sa ajunga la piele,tineti cont ca urechile sunt organe care pierd caldura. De asemenea puteti folosi o cagula din material Fleece care va protejeaza nu numai fata si capul ci si gatul, daca doriti sa fiti mai comozi si atunci cand se va mai incalzi puteti folosi o bandana in zona gatului pe care o puteti trage peste gura si nas , ferindu-va de aerul rece.
 Partea superioara a corpului.
     
     Este imposibil sa nu transpiri atunci cand  pedalezi, organismul nostru are capacitatea de a produce caldura si va invinge orice tehnologie. Echipamentul superior este compus din trei straturi , fiecare strat cu rol diferit.

Stratul inferior sau de baza are rol de protectie termica , trebuie sa tina de cald si sa transfere umezeala spre exterior. Se poate folosi o bluza termica cu fibra poliester cu polipropilena pe interior , gen DryOut Warm sau Dryfit. Evitati folosirea unui tricou de bumbac, in acesta veti transpira , o sa va fie frig si va deveni incomod. 
Al doilea strat este de regula format dintr-o bluza Fleece sau material Polar, care asigura incalzirea , nu este grea si poate fi inlaturata in caz ca vremea se incalzeste. Este recomandat ca aceste bluze sa fie dotate cu fermoar, acesta se poate deschide in cazul in care vremea se incalzeste si in acest mod permiteti corpului sa elimine din caldura.

Ultimul strat, cel extern trebuie sa fie rezistent la vant si apa, sa nu lase frigul si umezeala sa patrunda la piele. Aceste haine sunt de cele mai multe ori create din materiale care rezista umiditatii datorita unui tratament chimic si altele facute din materiale rezistente la apa, impermeabile , le gasiti sub denumirea de jachete Waterproof sau in cazul celor cu protectie la vant - Windproof, este recomandat ca aceste haine sa contina culori aprinse sau  logo si elemente reflectorizante pentru o vizibilitate sporita.

Mainile.

     Atunci cand pedalam, mainile sunt expuse curentilor de aer rece si vantului, nu neglijati niciodata mainile. Daca mainile va sunt inghetate si amortite nu veti reusi sa schimbati corect vitezele iar la nevoie nu veti putea frana. Degetele sunt parte din corpul uman pe unde pierdeti din caldura propie, manusile de iarna, realizate din materiale termoizolante ca neoprenul sau cu zone windstopper va vor permite sa va feriti de frig, acestea trebuie sa aiba mansete lungi care pot fi introduse sub geaca. Este indicat sa contina cateva elemente reflectorizante pentru o vizibilitate sporita.

Partea inferioara a corpului.

      Picioarele fac toata treaba, multi ciclisti gandesc ca in miscare muschii picioarelor se incalzesc si nu avem nevoie de o prea mare atentie. Picioarele fac toata treaba si trebuie sa le acordam o mare atentie daca nu vrem sa acuzam dureri de genunchi datorate curentului rece care ne trece prin pantalon, este indicat sa folosim pantaloni din material de calitate , construiti cu o parte frontala windstopper(cu protectie la vant) si o parte termica care sa permita organismului sa-si pastreze caldura. Daca practicati ciclismul ca sport, o pereche de pantaloni mulati cu izolare termica sunt excelenti si isi vor face treaba, daca pedalati in deplasari urbane este indicata folosirea unui pantalon exterior din material waterproof si unul mulat, intern, pentru pastrarea caldurii, se poate folosi un pantalon de la echipamentul de schi.

     Incaltamintea este foarte importanta de asemenea, picioarele reci pot crea disconfortul necesar, distrugandu-ne plimbarea. Se recomanda folosirea sosetelor de calitate, inalte, peste glezna. Incaltamintea de iarna este creata din material termoizolant si hidroizolant precum neoprenul sau polartech. Acestea au zona gleznei mai inalta care permite fixarea pantalonului, ferindu-ne de frig. Pentru un buzunar mai sarac se poate folosi Overshoes, acestea sunt huse create din materiale precum neoprenul care protejeaza piciorul de umezeala si frig. 



    Acestea sunt cateva sfaturi despre cum ne putem imbraca pe timp de iarna , de asemenea protejati-va ochii, vantul si umezeala ne pot ingreuna vizibilitatea, putem folosi o pereche de ochelari cu lentile colorate galben sau portocalii pe vreme ploioasa iar pentru zilele cu zapada si soare lentile fumurii, albul zapezii ne poate orbii, poate provoca oftalmie, la fel ca atunci cand esti pe partie la schi.Incercati sa respectati aceste cateva idei si iarna pe bicicleta este mai placuta.

Un comentariu:

  1. Ca in orice pasiune trebuie sa investesi. Si in ciclism daca vrei sa pedalezi iarna si sa nu zaci la pat dupa aceea trebuie echiipament adegvat. Deci foarte de acord cu articolul tau.

    RăspundețiȘtergere